Hiszpański
Język hiszpański podobno jest drugim czy trzecim najbardziej popularnym językiem na świecie. Swoją popularność zawdzięcza zapewne w dużym stopniu zainteresowaniu muzyką i tańcem, które swoje korzenie mają w kulturze hiszpańskiej i latynoamerykańskiej. Do Andaluzji, kolebki żywiołowego flamenco (podobno wzorowanenego na tańcach flamingów czy żurawi) ściągają miłośnicy tego tańca z całego świata. Tańcom często towarzyszy specyficzny śpiew. Jeszcze bardziej znana na świecie jest muzyka latynoamerykańska, która towarzyszy rozmaitym stylom tanecznym. Samba, rumba, salsa, pasadoble, mamba czy tango argentyńskie mają swoich wielbicieli na całym świecie. Ich popularność wynika zapewne z niezwykłej fuzji gorących rytmów afrokubańskich, karaibskich, a nawet jazzu (salsa), ale niektóre style taneczne wywodzą się także z flamenco (np. tango). Zarówno muzyka i taniec pochodzący z Ameryki Łacińskiej Europejczykom kojarzy się ze słońcem, wolnością, gorącym temperamentem, karaibskimi nocami i stylem życia, który jest tak daleki od naszego dnia codziennego.
Jest to język naprawdę prosty w porównaniu z innymi. Aby się z nim osłuchać polecam obejrzeć filmy w tym języku czy posłuchać poniższych popularnych piosenek hiszpańskich : Porque te vas ( (tekst)/ Soy rebelde (tekst) , Escucha el ritmo, Sofia (tekst), Despacito (tekst), Bailando (tekst), Si Ya Se Acabo, Qué Hiciste, Me Haces Falta, Como Ama Una Mujer, Por Qué Te Marchas, Mamboleo (tekst), La Bamba (tekst), Bamboléo (tekst), Cancion de Mariachi (tekst), Corazon Espinado (tekst), Volare, cantare (tekst), Guantanamera (tekst) i ta sama piosenka w esperanto.
Z językiem hiszpańskim można się spotkać na przykład degustując potrawy kuchni hiszpańskiej czy południowoamerykańskiej takie jak : Tortilla - w kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, z pokrojonych w plasterki ziemniaków, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. Zazwyczaj nazywana tortilla espanola lub tortilla de patatas (=ziemniaki). W kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw; Enchilada - tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Tradycyjne enchiladas podaje się z ryżem, fasolą i sosem mole. Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Enchilady wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili,kolendrę; Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) - tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.; Burrito lub taco de harina (hiszp. burrito = "osiołek", burro = "osioł", taco = "zwitek") to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem i tortilla jest mniejsza. W Stanach Zjednoczonych, nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie. Tequila - wódka meksykańska, odmiana mezcalu, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy (Agave tequilana). Jest tam znana od czasów Azteków. Nazwa pochodzi od okręgu w Meksyku, w którym rozpoczęto jej produkcję. Paella - potrawa hiszpańska występująca w licznych odmianach. Oparta na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Tapas - niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów na ciepło lub na zimno w różnych formach od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana, guacamole, salsa, pico de gallo, ser i pomidory. W języku hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony.
Kursy hiszpańskiego w serwisie YouTube:
(es) una criminalista | = (pl) śledczy, detektyw, kryminolog | ||
(pl) kryminalista, przestępca | = (es) un criminal, un delincuente | ||
(es) una ubicación | = (pl) położenie, lokalizacja, usytuowanie, pozycja, miejsce; także miejsce pochodzenia | ||
(pl) ubikacja | = (es) un cuarto de bano, una letrina | ||
(es) una litera | = (pl) kuszetka albo łóżko piętrowe | ||
(pl) litera | = (es) una letra, un carácter | ||
(es) una pupa | = (pl) skaleczenie, wysypka albo poczwarka | ||
(pl) pupa | = (es) un cula | ||
(es) débil | = (pl) słaby, wątły, cherlawy, chuchro, mizerny | ||
(pl) debil | = (es) estúpido, tonto | ||
(es) cura | = (pl) ksiądz | ||
(pl) kura | = (es) gallina, pollo | ||
(es) parada | = (pl) przystanek (np. autobusowy), postój (np.taxi) | ||
(pl) parada | = (es) desfile |